упражнения на кегел

От векове насам една от любовните тайни на гейшите се крие в умението им да използват и владеят вагиналните си мускули.
За целта, разбира се, се посвещавали на ежедневни упражнения за развиване и укрепване на мускулната система на вагината.
Днес тази схема от мини вагинални тренировки, достъпни само за гейши и наложнички на императора в миналото, разпознаваме като упражненията на Кегел.
Тренирането на влагалищните мускули позволява да се запази здравето на женските полови органи.
Усилва се кръвообращението на тъканите, подобрява се състоянието на влагалището, активизират се защитните функции, възстановява се микрофлората.
Регулярните занимания за укрепване мускулите на влагалището позволяват на жените да изпитат неподозиран вагинален оргазъм.
Освен това изкуството да се владеят тези мускули доставя колосално сексуално удоволствие и на партньора.
Предимството на упражненията на Кегел е, че могат да се изпълняват по всяко време и на всяко място.
Съществуват 4 варианта за изпълнение:
Съкращения
Стягайте и разпускайте мускулите на влагалището колкото се може по-бързо. Първоначално е необходимо да направите 10 съкращения и 10 разпускания. По-късно можете да ги увеличите на 30.
Бавно стискане.
Стискайте и отпускайте мускулите в продължение на 5 секунди. След това стиснете и задръжте 20-30 секунди и бавно отпуснете.
Постепенно напрежение – разхлабване
Напрегнете леко мускулите и фиксирайте в това положение, след 3-5 секунди усилете напрежението, фиксирайте, отново увеличете напрежението… и така до краен предел. Отпускането става на същия принцип – постепенно.
Изтласкване
Това са напъни като при раждане, но не толкова силни, а по-умерени.
За да имат ефект тези упражнения е необходимо всяко от тях да се прави общо 120-150 пъти на ден общо.

За какво са необходими

Упражненията „Кегел”  (приели името на създателя си д-р Роналд Кегел), помагат за раздвижване и укрепване на мускулатурата на тазовото дъно. Мускулите в долната част на таза представляват своеобразен „хамак”, който придържа на място органите в долната част на коремната кухина. Упражненията поддържат тези мускули в тонус и са добра профилактика и лечение на редица проблеми.

Бременност, раждане и следродилен период

По време на бременността и раждането, мускулите на тазовото дъно могат да се отпуснат и да отслабнат. Това може да доведе до проблеми като незадържане на урината (невъзможност за контролиране на пикочния мехур, т.нар. инконтиненция) в продължение на месеци, понякога и години след раждането. Отслабените мускули на влагалището и таза, също могат да позволят на един или повече от органите да се „свлекат” надолу (пролапс на матката).

Ако сте бременна, упражненията на Кегел ще ви бъдат изключително полезни, защото
благодарение на тях мускулите в долната част на таза стават силни и еластични и се справят по-добре с повишеното налягане, което бебето предизвиква. По време на раждането ще можете по-лесно да контролирате и преодолявате съпротивлението на напрегнатата мускулатура и да предотвратите нуждата от епизиотомия.

Би било добре, да продължите упражненията и по време на възстановяването си в следродилния период, а и след това. Чрез тях можете да подобрите сексуалния си живот, тъй като повишеният тонус и умението да владеете влагалищните си мускули, помага за увеличаване на удоволствието и на двамата партньори по време на секс.

А при мъжете?

Освен жените, от упражненията на Кегел могат да се възползват и мъжете. Подходящи са за лечение на неприятните състояния, свързани с неконтролируемото отделяне на урина и невъзможжност да се стигне навреме до тоалетната  (инконтиненция) виж повече.

Какво представляват упражненията на Кегел

Те са лесни за изпълнение и могат да се практикуват навсякъде, без никой да разбере. Можете да се упражнявате стоейки, седейки или в легнало положение.  Ако сте бременна в ранните месеци от бременността, можете да ги правите легнали по гръб,  но тази поциция не се препоръчва след 4-тия месец на бременността.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *